Επεξήγηση Όρων

0 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ

Η οξύτητα είναι η βασική γεύση που ανιχνεύουν οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα. Όπως ο χυμός του λεμονιού δημιουργεί μία έντονη αίσθηση στις πλευρές της γλώσσας. Η οξύτητα προσδίδει στον καφέ τη «σπιρτάδα» του.

Μια υπόνοια εσπεριδοειδών φρούτων, συνήθως λεμονιού ή περγαμόντου.

Στα ιταλικά μπαρ, αυτό είναι το όνομα που δίνεται στους δεξιοτέχνες της παρασκευής καφέδων espresso, οι οποίοι είναι επίσης υπεύθυνοι για τη δημιουργία όλων των συνταγών με βάση τον καφέ: cappuccino, latte, macchiato, κ.λπ.

Συνήθως γίνεται αισθητή στο πίσω μέρος της γλώσσας. Τα άγρια χόρτα ή η μαύρη σοκολάτα και το κακάο έχουν χαρακτηριστικές πικρές γεύσεις. Η πικράδα είναι ζωτικής σημασίας διότι επιτρέπει στη γεύση του καφέ να διαρκεί στο στόμα.

Μείγμα διαφορετικών κορυφαίων καφέδων που βασίζεται στα αισθητηριακά προφίλ τους για να επιτευχθούν συγκεκριμένα αρμονικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Το σώμα αναφέρεται στην πληρότητα, την αίσθηση παχύρρευστου και την πυκνότητα ενός καφέ. Ένας καφές με μεστό σώμα δίνει μία αίσθηση πυκνότητας και έντονης παρουσίας στο στόμα. Αντίθετα, ένας καφές που δεν έχει αρκετό σώμα είναι αραιός και ρευστός.

Η συγκεκριμένη νότα θυμίζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το γλυκό άρωμα της βανίλιας και της καραμέλας που έχουν τα μπισκότα, τα κέικ ή τα αρώματα που αναδύονται όταν ψήνονται ορισμένα γλυκά.

Η νότα αυτή φέρνει στον νου την μαύρη σοκολάτα ή το κακάο. Ορισμένες φορές συνοδεύεται από τις λεπτές υπόνοιες γλυκόριζας.

Αφού αλεστούν, οι Εκλεκτές Ποικιλίες συσκευάζονται σε αλουμινένιες κάψουλες. Απόλυτα αεροστεγές και μη τοξικό, το αλουμίνιο «φυλακίζει» τη φρεσκάδα των 900 αρωμάτων και γεύσεων του καφέ για 12 μήνες.

Η συγκεκριμένη νότα θυμίζει την ευωδιά των προϊόντων δημητριακών: Φωμί, φρυγανιές και δημητριακά για πρωινό. Ορισμένες φορές θυμίζει επίσης ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα.

Είναι το όνομα που δίνεται στον καρπό του καφεόδεντρου. Στην αρχή είναι πράσινο, κι όταν ωριμάσει γίνεται κόκκινο. Τα κεράσια του καφέ παρουσιάζουν διαφορετικά στάδια ωρίμανσης ακόμα και πάνω στο ίδιο κλαδί.

Ο καφές είναι μέλος της οικογένειας των ρουβιοειδών (Rubiaceae). Μόνο δύο είδη του γένους coffea καλλιεργούνται για εμπορικό σκοπό: η Arabica (Coffea arabica) και η Robusta (Coffea canephora).

Στη Nespresso, δεσμευόμαστε για την παραγωγή καφέ ύψιστης ποιότητας. Πολλά τεστ ποιοτικού ελέγχου πραγματοποιούνται σε περισσότερα από έξι στάδια κλειδιά, από την επιλογή του νωπού καφέ στην χώρα παραγωγής έως το λανσάρισμα των καψουλών Nespresso από το εργοστάσιο/ τόπο παραγωγής. Σε κάθε στάδιο ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής (καβούρδισμα, άλεση και μετά σφράγισμα μέσα σε κάψουλες), ο καφές υποβάλλεται σε αισθητηριακά, φυσικά και χημικά τεστ ποιοτικού ελέγχου. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

Το σύστημα εκχύλισης υπό υψηλή πίεση των μηχανών Nespresso, σε συνδυασμό με την φρεσκάδα και την ποιότητα του καφέ, παράγουν με φυσικό τρόπο μία πυκνή και βελούδινη κρέμα. Αφού παρασκευαστεί ο καφές συνεχίζει να αναπτύσσεται. Τα αρώματα λουλουδιών αναδύονται πρώτα, ενώ τα βαρύτερα, πιο ψημένα αρώματα θέλουν περισσότερο χρόνο. Η κρέμα είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση και προστασία αυτών των αρωμάτων. Ακριβώς μετά την εκχύλιση, η κρέμα που σχηματίζεται φυσικά από τον υγρό καφέ και τον αέρα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση των αρωμάτων από την κούπα. Αφού σχηματιστεί, ο ρόλος της αντιστρέφεται, καθώς καλύπτει τον καφέ κι εμποδίζει τα πιο πτητικά αρώματα να δραπετεύσουν. Η ποιότητα της κρέμας δίνει την πρώτη εικόνα για τον espresso σας και επηρεάζει τις εντυπώσεις σας, ανοίγοντας την όρεξή σας πριν ακόμα τον γευτείτε.

Φυσική ή χημική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση της καφεΐνης από τον νωπό καφέ πριν από το καβούρδισμα. Η Nespresso χρησιμοποιεί μία 100% φυσική μέθοδο.

Η μέθοδος αυτή συνίσταται στην ξήρανση της σάρκας (πούλπα) και του φλοιού του κερασιού για να προκύψει ένας ξεραμένος κόκκος που εύκολα αφαιρείται με ξεφλούδισμα ή αποξήρανση. Ο νωπός καφές που παράγεται αποκαλείται «φυσικός» ή «μη πλυμένος».

Η τεχνολογία Espresso δημιουργήθηκε στην Ιταλία το 1903 όταν ο Luigi Bezzera, θέλοντας να παρασκευάσει καφέ πιο γρήγορα, εφηύρε την αρχή της «διήθησης υπό υψηλή πίεση». Συνεπώς το όνομα «espresso» προέρχεται από την ιταλική λέξη «esprimere», που σημαίνει «εκφράζω». Η παρασκευή ενός αυθεντικού Espresso έγκειται στο να διαπεράσει νερό υπό υψηλή πίεση λεπτά αλεσμένο καφέ για να εξαχθεί η αυθεντική ουσία του πολύ γρήγορα. Άρα ο Espresso δεν είναι απλά το όνομα ενός καφέ ή το μέγεθος μιας κούπας. Διακρίνεται κυρίως από την πυκνότητα του σώματος, τον πλούτο των αρωμάτων, την γεύση του που παραμένει στον ουρανίσκο και την παχιά αίσθηση της «κρέμας» του, που δημιουργείται χάρη στην εκχύλιση σε υψηλή πίεση.

Η συνολική αίσθηση στο στόμα όταν πίνουμε έναν συγκεκριμένο καφέ.

Η συγκεκριμένη νότα θυμίζει τη γεύση κόκκινων φρούτων (μαύρα φραγκοστάφυλα, σταφύλια, φράουλες, σμέουρα και μύρτιλα). Ορισμένες φορές συνδυάζεται με άλλες νότες φρούτων όπως βερίκοκο, δαμάσκηνο, μήλο, αχλάδι ή ροδάκινο.

Ο όρος αυτός περιγράφει τους κόκκους του καφέ μετά την επεξεργασία και πριν το καβούρδισμα. Σε αυτή τη μορφή ο καφές στέλνεται στους εμπόρους καφέ όπως η Nespresso.

Είναι η διαδικασία κατά την οποία οι φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι καφέ αλέθονται σε σκόνη. Η άλεση αποτελεί έναν παράγοντα που επηρεάζει τον χρόνο εκχύλισης του καφέ και το αρωματικό προφίλ του.

Η ένταση ενός καφέ καθορίζεται από τον βαθμό καβουρδίσματος, το σώμα του και την πικράδα του. Δεν έχει καμία σχέση με το ποσοστό καφεΐνης που περιέχει ο espresso.

Στην Ινδία, όταν ο νωπός καφές εκτίθεται στον καιρό των μουσώνων, οι κόκκοι φουσκώνουν και απορροφούν υγρασία προσδίνοντας στον καφέ περιζήτητα αρώματα.

Η συγκομιδή των κερασιών του καφέ, η οποία γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια ώστε να διασφαλιστεί ότι συλλέγονται μόνο τα ώριμα κεράσια καφέ.

Η νότα αυτή αναπτύσσεται κατά το καβούρδισμα. Περιγράφει την ευωδιά του καβουρδισμένου κόκκου που απελευθερώνεται όταν ετοιμάζετε έναν καφέ.

Πριν ακόμα φέρετε έναν espresso στα χείλη σας, μπορείτε να μυρίσετε τα αρώματα που απελευθερώνονται από την κούπα. Οι ελαφρύτερες, ιδιαίτερα ευαίσθητες και αρωματικές νότες τείνουν να ελευθερώνονται πρώτες: λουλουδιών για τον Vivalto, λεμονιού για τον Cosi, κόκκινων φρούτων για τον Decaffeinato. Ανακατέψτε τον καφέ σας με ένα κουτάλι και οι βαρύτερες πιο καβουρδισμένες νότες θα αναδυθούν: Νότες δημητριακών για τον Capriccio, νότες ξύλου για τον Roma και νότες κακάο για τον Arpeggio.

Καφές που προέρχεται από μία μόνο φυτεία και δεν έχει αναμειχθεί με άλλους ως χαρμάνι. Αυτό ισχύει πάντα για την Εκλεκτή Ποικιλία Limited Edition που προσφέρει κάθε χρόνο η Nespresso.

Η μέθοδος συγκομιδής των κερασιών του καφέ με την οποία αφαιρούνται τα πάντα από ένα κλαδί (κεράσια, μίσχοι και φύλλα). Ο διαχωρισμός γίνεται αργότερα.

Ο όρος αφορά τον νωπό καφέ, ο οποίος έχει υποστεί επεξεργασία με την υγρή μέθοδο.

Με την υγρή μέθοδο επεξεργασίας του καφέ, τα κεράσια πρώτα πλένονται και μετά διαχωρίζονται. Στη συνέχεια μόνο στα ώριμα φρούτα αφαιρείται η σάρκα και το γλίχρασμα, κι έπειτα πλένονται και αποξηραίνονται. Ο νωπός καφές που παράγεται με αυτόν τον τρόπο λέγεται «πλυμένος».

Η συγκεκριμένη νότα ανακαλεί στη μνήμη τη μυρωδιά του ξερού ξύλου ή των ξύλινων μολυβιών, αλλά και προϊόντα που παλαιώνουν μέσα σε δρύινα βαρέλια. Ορισμένες φορές σχετίζεται με τη μυρωδιά των κωνοφόρων θάμνων ή αρωματικών ξύλων όπως το σανταλόξυλο.